Een app ontwikkelen: hoe doe je dat? (Incl. 4 no-code tools!)

Wil je een app ontwikkelen? Bijvoorbeeld als start-up founder, of innovatiemanager bij een grotere organisatie?

Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt coderen (of leren coderen), een ontwikkelaar in dienst nemen, of werken met een technische partner. Maar wat is nu het beste?

In deze blog bespreken we verschillende methodes om je te helpen bij het maken van je keuze. Ook delen we 4 gratis no-code tools en tips om een technische co-founder te vinden. Lees dus snel verder!

Optie 1. Zelf (leren) coderen

Heb je alle tijd om je te verdiepen in de techniek achter app-ontwikkeling? Dan is zelf leren coderen een optie. Er zijn tal van online cursussen waar je de basisprincipes kunt leren, zoals Codecademy en Udemy.

Dit is een goede optie als je de tijd (en het geduld) hebt om je in de materie te verdiepen. Als je op zoek bent naar een snellere oplossing, zullen de andere opties in deze blog beter bij je passen.

Optie 2. No-code tools

Een andere mogelijkheid is het gebruik van no-code tools om een app te bouwen.

No-code tools stellen je in staat om een eenvoudige app te bouwen zonder veel programmeerkennis, maar verwacht er niet te veel van. De leercurve is namelijk behoorlijk lang, vaak minstens een half jaar met vereiste cursussen, voordat je er enigszins bedreven in bent. Behoorlijk vergelijkbaar met zelf programmeren dus.

Bovendien zijn no-code tools niet geschikt voor het bouwen van een solide app. Ze kunnen handig zijn als je snel een idee wilt testen en een Minimum Viable Product (MVP) maken, zodat je snel marktonderzoek kunt doen en feedback van gebruikers kunnen verzamelen. Dit is wel alleen aan te raden als je zelf ervaren bent met UX/UI design, al wireframes hebt gemaakt en technisch voldoende onderlegd bent om een app te bouwen.

Er zijn verschillende no-code oplossingen beschikbaar:

1. Bubble

Bubble is een populair platform voor het ontwikkelen van een webapp. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals databases en geavanceerde logica, maar het vergt veel tijd en geduld om een goed genoeg werkende MVP te bouwen.

Voordeel: Je kan er geavanceerde logica in verwerken

Nadeel: Niet gebruiksvriendelijk, vraagt veel tijd en energie

Soort app: webapp

Website: https://bubble.io/

Prijs: gratis versie beschikbaar, abonnementen vanaf $25,- per maand

2. Glide Apps

Glide stelt je in staat om een app te bouwen rondom bestaande data (bijv. uit Google Sheets, Excel of Airtable). Je kunt deze gebruiken om bijvoorbeeld een productcatalogus of een job platform te maken.

Als je een dataset hebt, is Glide een goede keuze. Het is een stuk beperkter dan Bubble, maar daardoor wel makkelijker in gebruik.

Voordeel: Makkelijker in gebruik dan Bubble

Nadeel: Alleen geschikt als je bestaande data wit inzetten

Soort app: webapp

Website: https://www.glideapps.com/

Prijs: gratis versie beschikbaar, abonnementen vanaf $25,- per maand

3. Appy Pie

Appy Pie is bedoeld voor het bouwen van mobiele apps, maar houd er rekening mee dat de goedkopere abonnementen alleen Android-apps ondersteunen.

Voordeel: Je kan er mobiele apps mee bouwen in plaats van alleen web apps

Nadeel: Het is nogal beperkt in de mogelijkheden

Soort app: mobiele app

Website: https://www.appypie.com/

Prijs: je kan Appy Pie gratis testen, abonnementen vanaf $16,- per maand. Let op! Met de goedkopere abonnementen kan je alleen een Android app maken. Als je een iOS app wilt publiceren, kost dat minimaal $60,- per maand.

4. Buildfire

Buildfire richt zich voornamelijk op zakelijke apps, maar de focus op beveiliging gaat ten koste van gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid.

Voordeel: Goede beveiliging

Nadeel: Niet goed toegankelijk

Soort app: mobiele app

Website: https://buildfire.com/

Prijs: gratis proefperiode van 14 dagen, daarna vanaf $299,- per maand.

Optie 3. Developer in dienst nemen / freelance developers

Kortom, no-code tools kunnen handig zijn voor het snel testen van een idee, maar als je op zoek bent naar een goede, werkende app, zul je toch een andere oplossing moeten zoeken.

Als je het ontwikkelen van de app toch liever uitbesteedt, kan je overwegen om met individuele personen te werken. Bijvoorbeeld een ontwikkelaar in dienst nemen of freelance ontwikkelaars inschakelen.

Over iemand in dienst nemen zullen we kort zijn: doe dit alleen als je zelf technische kennis hebt. Anders wordt het lastig inschatten of iemand geschikt is, waardoor het een duur grapje kan worden. Ook heb je technische kennis nodig om een developers team goed aan te kunnen sturen.

Freelance ontwikkelaars zijn een goede optie als je op zoek bent naar iemand met specifieke kennis, of als je alleen maar wat aanpassingen hoeft te maken. Je kan freelancers vinden via verschillende platformen zoals Jellow, Upwork of Fiverr.

Let er wel op dat als je zelf geen technische know-how hebt, het lastig is om te oordelen of een freelancer een stabiel fundament bouwt, of een kaartenhuis dat bij de eerste windvlaag al in elkaar kan storten.

Wij raden werken met freelancers vooral aan als je al een bestaand developers team hebt en snelle, praktische versterking nodig hebt. Bijvoorbeeld als je (tijdelijk) bepaalde expertise in huis wilt halen of een meer handen nodig hebt om een deadline te halen.

Optie 4. Technische medeoprichter of externe tech partner

De meest ideale situatie is natuurlijk als je een technische co-founder hebt die zich volledig kan inzetten voor het ontwikkelen van je app. Hiermee weet je zeker dat je op een degelijke manier een stabiele app bouwt, waarvan de technische kant gewaarborgd is.

Helaas is het vinden van de juiste mede-oprichter niet altijd even makkelijk. Technische co-founders zijn enorm in de trek - in de praktijk zien we dan ook vaak dat iemand niet zo snel een commitment maakt als je nog aan de beginfase staat van je bedrijf.

Waar een technische co-founder vinden?

Je kan bijvoorbeeld een oproep op LinkedIn plaatsen, of naar een co-founders matching event gaan. Deze zijn soms te vinden via MeetUp of worden lokaal georganiseerd door start-up accelerators. Zo organiseert de Utrechtse organisatie Utrechtinc wel eens een zo'n event (let er wel op dat hier voornamelijk niet-technische co-founders zijn). Ook zou je je aan kunnen melden bij Antler, de enige start-up incubator een programma heeft voor individuele founders "pre-launch". Dit is wel een extreem competitieve selectie als je zelf een niet-technische founder bent.

De vijver is dus klein. Dan is het ook vaak lastig iemand te vinden die qua vaardigheden en persoonlijkheid perfect complementair aan jou is. En het kan prijzig zijn. Je verliest een behoorlijk deel van je equity (50% is gebruikelijk): investeerders zullen vraagtekens hebben als jij meer aandelen hebt dan je technische co-founder. Het gaat namelijk om de uitvoering, niet het idee.

Alternatief: tech partner

Daarom bieden wij met onze Venture Studio diensten als technische partner aan. Wij vervullen graag de rol van de technische co-founder, maar dan krijg je een groot collectief brein in plaats van een enkel persoon.

Als we echt in je idee geloven, kunnen we dit bijvoorbeeld doen op basis van 'Sweat equity’ met een minderheidsbelang. Dit betekent geen, of een beperkte, financiële investering aan de voorkant.

Wij bouwen een innovatieve app voor je met expertise vanuit alle hoeken. We hebben een team van ontwikkelaars, designers, testers en project managers die de verschillende aspecten van je app kunnen bedienen, zoals back-end en front-end, mobiel en web.

We geven je dus full-stack technische ondersteuning en zorgen ervoor dat je app ijzersterk is!

Meer weten? Neem dan contact met ons op voor een kopje koffie, bekijk onze werkwijze, of lees dan onze blogs over het samenwerken met een tech partner:

Optie 5. Tech Agency

Last but not least kan je overwegen om een tech agency in te huren. Een voordeel is dat je (net als bij IGNE's Venture Studio) een heel team ter beschikking hebt (UX, design, developers, testers, project management).

Dit is dus een geschikte optie zijn voor start-ups met een flink startkapitaal of volwassenere bedrijven en organisaties die hun app-ontwikkeling willen uitbesteden.

IGNE biedt ook diensten als tech agency aan. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag uit de brand als het gaat om jouw mobiele app.

Tot slot: Aan de slag

Klaar om je app te ontwikkelen? Je hebt een aantal verschillende opties. Wat de beste is, hangt af van je unieke situatie en je wensen en behoeften. Bouw je de eerste versie van de app zelf met een van de no-code tools? Of ga je voor een technische co-founder, een tech partner met sweat equity, of het inhuren van een tech agency? Wat je ook kiest, IGNE helpt je graag bij de ontwikkeling van jouw app!

Neem gerust contact op met ons op voor een kop koffie. Wij helpen je graag verder om de beste oplossing voor jou te vinden!

Heel veel succes met het ontwikkelen van je app! :)

Let's talk

ready to ignite?

UP