Het is een mooi voorbeeld van de effecten die zo'n handelsmissie naar Silicon Valley en Texas van afgelopen week kan hebben. Amulet is een Utrechtse startup van nog geen twee jaar oud, die slimme apps ontwikkelt om het leven van ouderen en mantelzorgers eenvoudiger te maken.
De startup had al via een eerder privébezoek van een van de leden uit het managementteam contact met een verzorgingshuis in Californië waar wel interesse bestond voor de app. Vooral omdat de bekostiging van de zorg in de VS veel meer individueel geregeld is, zijn mensen er daar erg op gebrand langer thuis te wonen om kosten te besparen.
Zo kwam ook het contact met het Amerikaanse Institute on Aging tot stand, dat wel interesse had om - via een drie-partijen samenwerking - partner te worden. "Dan kom je - zeker in de VS - in een maandenlang traject met juristen", schetst Jeroen van Geelen, mede-oprichter van Amulet. "Toen ik kon melden dat we in september toch in Californië zouden zijn met een zware delegatie met ministers en dat wellicht de koning of koningin bij het tekenmoment kon zijn, waren we er in twee dagen uit. Dat blijkt toch veel indruk te maken."
Delegatie heeft onderling veel contact
Het intensief optrekken met de leden van de delegatie was daaren heel waardevol voor Van Geelen. "De meereizende ministers waren heel toegankelijk en geïnteresseerd. Ik kon ook uitgebreid spreken met de burgemeester van Utrecht, die graag de stad wil neerzetten als startup-gemeente."
Het intensieve contact in informele setting binnen de delegatie is ook wat Frits Grotenhuis, directeur van de Topsector ICT noemt als belangrijk onderdeel van de missie. "Van de tien topsectoren in Nederland waren er bestuurders van drie aanwezig: van logistiek, gezondheid en ICT. "Het was heel zinvol om met hen in verschillende settings te spreken over samenwerking. Je ziet dat ICT een steeds grotere rol inneemt. Je praat over problematiek als datadelen en datainfrastructuren. Er zitten een generieke componenten aan, naast domeinspecifieke componenten. Hoe richt je dat in met oog op privacy en ethiek? Dat was heel nuttig voor het netwerk. En ook om in het kader daarvan te spreken met startups."
Van Geelen had in het deel van de reis dat doorging naar Los Angeles ook interessante gesprekken over een financieringsmodel dat hij zelf met zijn partners van IGNE (Latijn voor 'met passie en vuur')-holding, waar Amulet onderdeel van is, heeft opgezet. Zo helpen zij startups door te ontwikkelen tegen kostprijs in ruil voor een participatie in deze vaak jonge bedrijven. "Het was boeiend om over dat model met Amerikaanse investeerders te kunnen spreken."
Fysiek samenzijn stimuleert online samenwerking
De reis houdt voor zowel van Geelen als Grotenhuis niet op na terugkomst. "Je hebt nu via de consulaten veel makkelijker toegang tot organisaties die zich bezig houden met Alzheimer en ouderdomsgerelateerde ziekten", zegt Van Geelen. Grotenhuis ziet dat de consulaten en vertegenwoordigers uit andere tech-hubs in de Verenigde Staten ieder weer een uitgebreid netwerk hebben. "Vanuit mijn rol hoef ik niet met alle organisaties in die hubs contact te hebben want die consulaten vormen weer de spinnen in die webben. We hebben geleerd dat heel veel online kan, maar voor het leggen van eerste contacten, voor het aftasten en voor inspiratie en creativiteit is het toch goed om af en toe zo informeel bij elkaar te komen."
Originele artikel geplaatst in AGConnect door Thijs Doorenbosch: htttps://www.agconnect.nl/artikel/koningshuis-opent-deuren-voor-nederlandse-it-startup